20.7.2013 tarihli ve 28713 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik ile 29.12.2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik uyarınca iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimlerinin işyerlerine sunacağı hizmete ilişkin sürelerin belirlenmesinde işyerinin çalışan sayısı ve tehlike sınıfı esas alınmaktadır. Eğer işyeri belli bir büyüklüğün üstünde ise yine tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre tam süreli iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmesi gerekmektedir. Bu süreler iş güvenliği uzmanları için çalışan başına ve tehlike sınıfına göre 10 dakika, 20 dakika ve 40 dakika şeklinde belirlenmiştir. İşyeri hekimleri için ise süreler çalışan başına ve tehlike sınıfına göre 5 dakika, 10 dakika ve 15 dakika şeklindedir. Vardiyalı çalışma yapılan işyerlerinde işveren tarafından vardiyalara uygun şekilde görevlendirme yapılır. 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde hizmetlerin verilmesinin kolaylaştırılması için aylık hizmet sürelerinin birleştirilmesi mümkün olup hizmet verenin işveren ile anlaşması hâlinde hizmet süreleri birleştirilerek verilebilir. Örnek olarak işyerinde iş güvenliği uzmanının işyerini her sene 2 saat veya her altı ayda bir 1 saat ziyaret etmesi yeterlidir.
Kamu Kurumlarında kadrosu başka bir birimde olup görevlendirmeyle farklı birimlerde çalışanlar, İSG profesyonellerinden alacakları hizmet bakımından, kadrosunun yer aldığı birimdeki toplam çalışan sayısına dâhil edilmesi gerekmektedir.
9.12.2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İş SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Hizmetleri YönetmeliÄŸi“nin 5 inci maddesi üçüncü fıkrasında yer alan “(3) İşveren, iÅŸyeri hekimi ve iÅŸ güvenliÄŸi uzmanının tam süreli görevlendirilmesi gereken durumlarda İSGB kurar. Tam süreli iÅŸyeri hekimi görevlendirilen iÅŸyerlerinde, diÄŸer saÄŸlık personeli görevlendirilmesi zorunlu deÄŸildir. Birden (Ek cümle:RG-30/6/2016-29758) fazla iÅŸ güvenliÄŸi uzmanı görevlendirilen kamu, maden, inÅŸaat, metal, tekstil, saÄŸlık, ulaşım, taşımacılık, ticaret, imalat, bakım, onarım, kurulum, enerji, kimya, tarım, ziraat, hayvancılık, mobilya, ormancılık, gıda, matbaa, atık yönetimi, su temini, temizlik, ilaçlama sektörlerine ait iÅŸyerlerinde, tam süreli iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlarından sadece birisinde uygun belge sınıfı aranır.” hükmü uyarınca kamu iÅŸyerlerinde görevlendirilen tam süreli iÅŸ güvenliÄŸi uzmanlarından sadece birisinde uygun belge ÅŸartı aranır.
DiÄŸer taraftan aynı düzenlemenin “Görevlendirme belgesi ve sözleÅŸme” baÅŸlıklı 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan; “(2) İş saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetlerinin sunulması amacıyla iÅŸyerlerinde görevlendirilen kiÅŸilerin, doÄŸum, hastalık ve yıllık izin gibi zorunlu nedenler sebebiyle deÄŸiÅŸtirilmesi ve deÄŸiÅŸiklik süresinin 30 günü geçmesi hâlinde, durum Genel Müdürlüğe bildirilir. İş Kanunundaki çalışma süreleri saklı kalmak kaydıyla, kamu kurum ve kuruluÅŸları hariç diÄŸer iÅŸyerlerinde iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetinin sunulması için hesaplanan zorunlu süre bölünmek suretiyle birden fazla kiÅŸi görevlendirmesi yapılamaz.” hükmü uyarınca kamu iÅŸyerlerinde iÅŸ saÄŸlığı ve güvenliÄŸi hizmetinin sunulması için zorunlu süreler bölünmek suretiyle görevlendirme yapılması mümkündür.
İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve diğer sağlık personelinin görevlendirilmesine ilişkin zorunlu çalışma sürelerinin hesabında; 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamındaki öğrenci statüsünde olan çırak ve stajyerler, toplam çalışan sayısına dâhil edilmez.